Министър Десислава Танева посети днес българския щанд на Международното селскостопанско изложение „SIA (Salon International de l'Agriculture) 2016”, което се провежда в Париж. Тя честити Националния празник 3-и март и пожела българите да бъдат силни и единни.

 

"За поредна година ние участваме в земеделския салон във Франция. Независимо от трудностите, през които минава земеделието, вие знаете какво се случи в първия ден на изложението (бел.ред: протести на френски фермери), това е възможност да се представим като България на земеделието и качествения продукт, който произвежда и може да продава", заяви министър Танева. Българския щанд на изложението е във формата на макет на традиционна копривщенска къща и привлича посетители от различни краища на Света.

 

 

"В хода на това изложение подписахме протокол за сътрудничество с FranceAgri Mer, съветническата служба на Франция в областта на земеделието и рибарството, с която от няколко години поддържаме много добро сътрудничество, включително наши експерти от МЗХ са обучавани тук и те ще са специалистите, на които ще стъпим за да дадем един тласък на сдружаването на производителите. Това е един от големите проблеми на българското производство - липсата на признати организации и групи на производителите, както и недостатъчната организираност на земеделците. Другата област, на която ще акцентираме е стимулирането и администрирането на търговията за трети страни - тема, по която също трябва много да се работи.", заяви министър Танева по време на официалната визита в Париж, предаде репортер на Фермер.БГ от мястото на събитието.

 

 

"Председателят на Франс Агри Мер сподели, че от един празник за земеделието, особенно в първите дни, това изложение е било отдушник за проблемите, от които е притиснато френското земеделие, а също и европейското. Всички са с очаквания за намиране на комплекс от мерки и всички са категорични, че тази ситуация може да се промени не за една или друга страна, а само с общоевропейски стратегии и политики, в ключително и темата дали трябва да има руско ембарго.", допълни Танева.