Иска ми се да мине значително дълъг период от време, в който няма да имаме регистрирано ново огнище на нодуларен дерматит, за да обявя, че ситуацията е овладяна. В тази посока вървим и бих могла да го кажа с голяма доза сигурност. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Министерски съвет, предаде Фокус. 

 

Ваксинацията в Северна България вече приключва, с което ще са ваксинирани напълно всички едри преживни животни в страната. Земеделският министър отбеляза, че към момента има единични прояви на нови огнища на нодуларен дерматит и в Южна България, и в средната част на страната. 

 

„Възникналите огнища са или в срока след ваксинация на придобиване на имунитета, което ще рече, че това заболяване го е имало във фермата или в малки ферми. Там, където установихме голямата част от огнищата са в много малки ферми, в които за съжаление нормите за биосигурност не се спазват, и във фермерски стада, в които животните не са изобщо идентифицирани, тоест са без регистрирани ушни марки и съответно не са подлежали никога на контрол на ветеринарните власти“, обясни Танева. 

 

„Към момента нямаме съмнения за ново огнище. За последните няколко дни нямаше съмнения, а в едни ден се появиха едно или две огнища в тези хипотези, които казах, тоест мисля че вървим към успешното овладяване на заболяването. Разбира се, проблемът с това заболяване за Европа остава“, заключи тя.