Земеделското министерство не предвижда отпускането на държавна помощ de minimis за животновъдите, които пострадаха тежко от тримесечната суша това лято.

Животновъд за сушата: Трябва държавна помощ, за да оцелеят животните

Това стана ясно от отговор на аграрния министър Десислава Танева пред Агри.БГ.

Фермери от Северна България разказаха, че в продължение на три месеца - от юли до края на септември, в някои райони не е паднала нито капка дъжд. Пасищата са прегорели, а стопаните изхранват животните в оборите с фуража, приготвен за зимата.

Защо в министерството не се предвижда такава помощ?

Ето какво каза министър Танева: „Първо, тази година не е по-различна от обичайната. Второ, такъв de minimis вече беше даден – още като влязох в мандат (през април тази година – бел. а.), беше даден такъв de minimis.“

Стопани коментираха, че тези пари са били заради сушата предишната година и трудните условия при изхранването на животните през миналата зима.

Министърът допълни, че сега животновъдите ще могат да получат Преходната помощ за говеда и овце майки, които не са под селекционен контрол.

Общият бюджет за това е 35,5 млн. лв., като ще се плати 55% от ставката. Бюджетът по тази мярка е 35,5 млн. лв., парите са осигурени изцяло от държавния бюджет.

От 1 декември предстои изплащането на обвързаната подкрепа за всички категории животни, по всички схеми - на 100% окончателно плащане.

По време на 15-ото издание на Националнато животновъдно изложение край Сливен в събота, 12 октомври, премиерът Бойко Борисов отбеляза: „С Горанов (финансовия министър Владислав Горанов – бел. а.) и с Танева сме се разбрали, преди Нова година – около Коледа, да бъдат направени всички плащания, хората да са доволни.“