2019 г. продължава да бъде изключително трудна за повече селскостопански сектори. Сушата се отрази жестоко върху пашата на животните и сега много от фермерите са принудени да дохранват животните си. 

Вижте новата ни анкета

В желанието си да опазят животните си, фермерите настояват да им бъде отпуснат de minimis заради трудните климатични условия, с които те се сблъскаха през 2019 г. Все още не е ясно дали подобна помощ ще бъде отпусната, затова и Ви попитахме - Трябва ли да се отпусне de minimis за животновъдите заради сушата?

В анкетата ни участие взеха 545 читатели на Агри.БГ. 67% от тях са категорични, че подобна помощ трябва да бъде отпусната, тъй като сушата беше продължителна и съсипа пасищата.

14 на сто смятат, че отпускането на подобна помощ би се отразило добре на сектора, но е нужни и други мерки за подкрепа на стопаните.

7% от всички отговорили на анкетата пък смятат, че de minimis не бива да бъде отпуснат специално на животновъдите, тъй като проблемите с природата засягат всички.

6 на сто са посочили за отговор, че de minimis трябва да се отпусне, предвид на сушата, но и заради това, че и пазарите на продукцията са неблагоприятни.

2% са посочили като отговор “Не, защото поначало минималната държавна помощ е незначителна за производителите”. А 1% смятат, че de minimis не бива да бъде отпускан, тъй като от ЕК обещаха отпускане на част от директните плащания още през месец октомври.