Трябва да се борим за запазването на старите и ценни български сортове семена. И не само за семената, но и за българските породи животни. Това каза за Фермер.БГ Светла Босолова, директор на отдел сертификация и контрол на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).
 
 
Босолова обясни, че в момента много сортове растения подлежат на генетична ерозия и са в процес на изчезване.
 
 
„Недопустимо е да стоим безучастни при положение, че български сортове семена просто изчезват. Същото се отнася и за областта на животновъдството и застрашените от изчезване породи животни“, категорична е тя.
 
Агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол имат изготвен списък на застрашените от изчезване местни сортове растения. Списъкът е съгласно условията на Приложение №8 от НАРЕДБА № 7 от 24 февруари 2015 година на Дирекция „Развитие на селските райони“ за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година (ПРСР 2014-2020 г.)
 
„Целта на изготвения списък е да се отпуснат средства, за да може да се работи по запазването на старите български сортове семена, за да не изчезнат“, обясни Босолова.