Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си очаквания за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., съобщи www.zol.ru. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за България, Румъния и Скандинавските страни, като своето производство ще увеличат Франция, Германия, Испания и Италия.
 
Според първоначалните им разчети през новата стопанска година страните от ЕВропейския съюз (ЕС) ще произведат общо 143,2 млн. тона мека пшеница, което надминава незначително нивото на производството през текущия сезон-142,4 млн. тона. Това ще се дължи основно на по-високи средни добиви, тъй като се очаква посевните площи да намалеят с 200 000 ха до 23,3 млн. ха. Това се дължи най-вече на страните от Балканския полуостров, пишат анализаторите.
 
Според прогнозите на Strategie Grains производството на ечемик през 2018/19 година ще се увеличи с 6% до 62,6 млн. тона както заради повишаване на средните добиви, така и заради ръст в обработваемите площи. Съществен увеличение в производството на ечемик се очаква в Швеция, Дания, Испания, Латвия и Литва. Спад в производството се очаква в България, Полша и Великобритания. При реколтата от царевица се очаква ръст в реколтата от 1% до 59,9 млн. тона.
 
Междувременно от Strategie Grains понижиха прогнозата си за експорта на европейска пшеница към трети страни през текущия сезон с 0,6 млн. тона до 22,3 млн. тона. Причина за това е слабият износ на мека пшеница в момента основно от Германия и Полша.