Какво мотивира един млад човек да започне да отглежда животни и кои са основните трудности в първите стъпки на един земеделски стопанин, разказа пред Фермер.БГ 34-годишният фермер Стоян Христов от Велико Търново:
 

Г-н Христов, Вие бяхте един от първите участници в Уебинарите на Фермер.БГ, посветен на мярка мярката за млади земеделски стопани от ПРСР, защо решихте да го посетите?
Посетих семинара, защото искам да добия повече информация относно мярката Млад фермер. Едно е да прочетеш нещата на хартия, съвсем друго е, когато хора, които имат повече информация, да разиграят реални случаи и казуси, с които биха се сблъскали земеделските стопани.

От колко време се занимавате със земеделска дейност, защо го решихте?
Занимавам се със селскостопанска дейност от 2014 година. Имам регистриран животновъден обект и отглеждам 65 овце, които са от застрашената порода медночервена шуменска. Спрях се на породата заради нейната непретенциозност към храненето и издържливост на болести. Обичам животните, от дълги години искам да се занимават с животновъдство и реших най-после да реализирам намеренията си с надеждата европрограмите да ми помогнат да се развия достатъчно, че да мога да се издържам от тази дейност.

 



Смятате ли, че мярката за стартиращи земеделски производители като вас по ПРСР, е направена така, че действително да можете да се възползвате от нея. Имате ли притеснения?
Дефакто мярката е направена да бъде в помощ, но аз имам притеснения, че тепърва започващи фермери като мен много трудно биха могли да покрият изискванията за Стандартен производствен обем за такъв кратък период от 18 месеца. Защото е много трудно да се започне с такъв производствен обем. Притеснява ме това как ще покрия този обем. Може би не само аз, но и други колеги като мен, ще се възползват от тематичната подпрограма, за която се изисква по-малък производствен обем (брой животни). От интереса към днешния уебинар ми стана много интересно, че има желание от страна на младите хора да се включат по мярката.

Кои са основните трудности административни, които срещата шие като един начинаещ млад фермер?
Основната ми трудност в момента е постигането на производствен обем по мярката. Ако той бъде занижен за тези, които сега стартират – дори и плащането да е по-малко, би било стимул за младите фермери да започнат по-лесно дейността си.
Снабдяването със земя също е един от основните проблеми. Аз имам наследствени земи, които са в Еленския Балкан – доста разпръснати, малки по размер, много трудно се комасират.
В момента се регистрирам като земеделски стопанин. Там процедурата е сравнително изчистена и не е чак толкова трудна. Службата за съвети в земеделието ми дават доста адекватни насоки. 


Как отглеждате животните – пасищно или оборно. Имате ли пасища, които да ползвате?
В момента отглеждам овцете смесен тип – и оборно, и пасищно. Но животните ми пасат на площи, които не стопанисвам аз, не са мои. Те просто са изоставени и затревени площи, за които нямам правно основание. Нито мога да ги облагородявам, нито да кандидатствам за субсидии. Срещам доста недомлъвки за общинските пасища. Смятам да кандидатствам с моите животни за общински и държавни пасища. Там информацията е доста оскъдна и може би най-апетитните парчета се пазаят за определени хора. 

Одобрявате ли изискването субсидии по директни плащания и финансиране по ПРСР да се дава само на регистрирани Земеделски стопани?
Да, одобрявам. Въреки че с тази мярка се засегнаха доста хора, които може би се занимават със земеделие като второстепенна дейност. В моя случай обаче, съм насочил всичките си усилия към професионална селскостопанска дейност и за мен лично регистрацията като земеделски стопанин не е проблем.

Трудностите явно не са малко, какво обаче мотивира един 34-годишен човек да се захване със селско стопанство?
Мотивира ме връщането към природата, излизането от градската среда. Имам две малки деца, които искам да израстнат в малко по-друг начин на живот. Може би селското в мене ме провокира да прекарвам повече време извън града!


София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!