Има само по няколко прешленчета от ластуните на лозята, всичко друго e начукано по земята. Даже пръчките, които трябваше да останат за догодина, са в окаяно състояние, сподели стопанин от Новозагорско за Фермер.БГ
 
В село Ценино той отглежда 8 дка лозя. Има и черешова градина. „80% от черешите са по земята. 50% от шумата от дърветата – също. Нагоре стърчат само голи клони. Всички млади дръвчета са изпотрепани“, продължава разказа си земеделецът. 
 
 
Дори цветната градина около къщата му е пълна трагедия, а фермерът не смее да пита колегите в района как са. 
 
„Аз съм тук от 1978 г., но такава буря с градушка не е имало. Зърната бяха по-големи от орех и хвърчаха като куршуми. На страха очите са големи, но валя поне половин час. Наоколо стана като през зимата, всичко побеля, ски да караш“, обяснява производителят.
 
 
Той е категоричен е, че няма да подава молба за помощ. „Хубаво е държавата да не ми пречи, а не да ми помага. Освен това не застраховам, защото никоя компания не застрахова срещу градушка“, твърди земеделецът.
 
По думите му има площадка за противоградна защита между селата Ценино и Съдийско поле. „Тя е горе на баира. Вчера хората биха ракети, но при нас нямаше ефект“, жалва се стопанинът от Новозагорско.