В началото на месеца Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви готовност за протест заради подготвяния Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития.  
 
 
Законът обхваща превенцията не само срещу градушките, но и суша, прекалена влага. Това са неща, който не виждам как ще се контролират със закон. 
Специално за градушките, не е уточнено къде ще е покритието, кога ще се случва, какъв ще е метода. Така коментира положението в момента Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, град Карнобат и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
Той посочи, че не става въпрос толкова до предпочитанията на земеделците към определен способ. 
„Има места, в които единият способ няма как да се приложи. Примерно, по границата с Румъния няма как да приложим самолетен способ – кой ще лети по границата, при положение, че румънците използват ракетен способ. Кой ще е този луд пилот, който ще хвръкне там!?“, посочи Проданов.  
 
Според него едно от най-важните неща е, че в закона е упоменато, че за борба с градушките ще плащат само земеделците.
„Защо да плащаме само ние – земеделците? Нито застрахователи, нито за държавата е изяснено...
В закона има създаден и управителен съвет на това дружество, което ще е новосъздадено. Като ние се представляваме от един член, при положение, че ние даваме парите, реално ние няма да определяме къде ще се харчат“, посочи стопанинът и добави: „И въобще не си представям как ще се случват нещата, както ги мислят“. 
 
Наскоро излязоха и резултатите от проучване на агенция „Алфа рисърч“, поръчано от министерството на земеделието, които се оказаха най-малкото объркващи и реално сметките изглеждаха объркани. 
 
„Реално се оказа, че от цялата наша асоциация, няма нито един, който да е участвал в това проучване. Наши членове не са били питани в това проучване“, обърна от своя страна внимание Проданов. 
 
Той е категоричен, че законопроекта е пълен с неясноти, а в същото време до момента не е имало заседания на работни групи. 
 
„От министерството не са намерили за нужно да ни поканят. Ние не сме против това, че ще плащаме, а въпросът е какво получаваме насреща срещу тези пари и структурата, която действа да е реална и работеща. 
Сега всеки дава становища и чакаме“, добави Проданов.