След градушката от миналата седмица имаме сериозни поражения. Това каза за Фермер.БГ Светла Стоянова, земеделски производител от Плевенско. 
 
Миналата седмица безпощадна градушка смаза посевите на десетки стопани в района. 1500 дка с царевица са покосени в стопанството на Стоянова. „Трябва да презасявам царевицата. Щетата там е на 100 процента.  А насажденията с пшеница и рапица – около 1000 дка  – там нищо не може да се направи“, каза Стоянова.
 
Тя каза, че в Плевенско няма нейни колеги, които да не са пострадали от градушката.„Цялото поле е бито. На места повече, на други – по-малко“, коментира производителят.
Тя каза, че не застрахова продукцията си, защото според нея няма смисъл. 
 
„Ако застраховам моите декари, трябва да дам 150 000 – 200 000 лв. а при щетата, която имам в момента,  ще ми дадат най-много 10 000 лв. По-добре сама да си поема разходите, отколкото да разчитам на някого, да му давам пари и после да се моля и да чакам нещо да ми платят“, каза Стоянова. 

Миналата седмица и стопаните от Карнобатско и Айтоско бяха покосени от страшната стихия. Според Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България по повод градушката по първоначални данни градушката е помляла над 2 000 дка с овошки и 19 000 дка със зърнени култури.