Стопаните в Северозападна България, които засяха рано нивите си тази година, вече се радват на зеленината на полето.

Есенна сеитба

„Има достатъчно влага, светлина и топлина. Условията са благоприятни и затова зеленее така приятно от поникналите растения. На много места стопаните засяха още в края на септември или началото на октомври и сега могат да се радват, че посевите се показаха”, разказва агроном Валя Бешовишка.

Те обаче трябва да бъдат и бдителни, защото периодът е рисков. Поникването съвпада с летежа на есенните поколения на житните мухи. Затова е препоръчително стопаните да правят редовни обходи и да оглеждат нивите. Така биха могли да реагират с пръскания преди популацията да надхвърли прага на икономическата вредност. 

„В района на Предбалкана вече пръскат, защото вредителят се е появил. В равнината около река Дунав, където засяванията са по-късни именно с превантивна цел срещу житните мухи, все още няма проблем, но и там стопаните трябва да бъдат бдителни и да не изоставят нивите без надзор”, обясни агроном Бешовишка.

Заради влажността, съчетана с високи температури, има и друга опасност - растенията да бъдат нападнати от гъбни патогени. Това също налага нивите да се обхождат и наблюдават регулярно поне докато времето не захладнее трайно.