Зърнопроизводителите от Северозападна България не смятат, че COVID-19 е повлиял на техния бизнес по някакъв начин.

Коронавирус и мерките срещу него 

„Нашата работа е да сме на полето, т.е. на открито и браншът ни не беше повлиян от Ковид – 19 толкова, колкото се отрази на другия бизнес. Нямаше как да се затворят полетата и ние си работехме в периода, в който бяха затворени и хотели, и ресторанти”, коментира производителя Димитър Димитров.

Той нямал проблеми със КПП-тата и ограниченията за COVID-19  от средата на март, защото цялата му техника е в стопанство до малко населено място. Там били и работниците му. Проблемът, който имали повечето негови колеги от региона била основно сушата.

„Имаше обаче и един много удобен момент – снега, който наваля в края на месец март. Някои го приемат като нещо лошо, но лично аз се възползвах от влагата му, за да успея да наторя нивите”, разказва той.

В Предбалкана и реколтата се оказала сравнително добра, защото в равнината неговите колеги, които засели царевица имали проблем с добивите. Положението беше изключително сериозно в началото на лятото в Дунавската равнина, където заради липсата на влага растенията не успяха да се развият нормално. 

царевица

„Ние за пръв път от много години насам прибираме половината от планираното количество царевица. Правил съм сметки така че да успея да скърпя някак да пасват приходите с разходите, но за печалба въобще не може да говорим въпреки по-високите с около 80 лева на тон цени”, категоричен е колегата му Тодор Христов.

Житото според изчисленията му пък е с около 20% по-малко от миналата година.

Настоящата обаче беше по-благосклонна към стопаните от областите Монтана и Видин, които дори се наредиха на челните места в страната по урожай.

Есента на 2020-а пък изглежда компенсира и дори дава надежди на стопаните, които си изпатиха в началото й от липсата на валежи. Нивите, които бяха засяти в края на септември вече са поникнали и влагата, която има в почвата според тях е достатъчна, за да осигури растежа на новите посеви.