Федералното министерство за опазване на околната среда в Германия обяви, че две земеделски стопанства са готови да започнат изпълнението на пилотен проект – смесена сеитба на грах и камелина за по-добро опрашване на културите.
 
 
Избраният подход ще позволи създаване на добавена стойност, като в същото време ще предложи на опрашващите насекоми ценен източник на нектар, пише topagrar.com.
 
Селскостопанската култура камелина е характерна за Северна Европа и Централна Азия, като вече е разпространена и в Северна Америка. На външен вид растението прилича на овчарската торбичка. Семената съдържат 30-40% масло, богато на омега-3 мастни киселини, алфа-линоленова киселина, гама-токоферол и линолова киселина.
 
 
Германски стопанит забелязали, че монокултурите привличат по-малко пчели, отколкото миксът от  грах и камелина. Този факт лежи в дъното на експеримента. В края на сезона фермерите, които участват в проекта, ще могат да получат приходи, както от граха, така и от маслодайното растение камелина.
 
Според проф. Биат Джесел сеитбата на смесени култури ще помогне за опазване на биоразнообразието в селското стопанство.
 
 
Федералното екоминистерство планира първоначалните площи със смесени култури да бъдат 80 хектара, като всяка година се увеличават. Намеренията са през 2022 г. тази практика да се прилага в поне 40 земеделски стопанства, а смесените култури да заемат 1 000 хектара.