Боровиките, ягодите и малините се радват на търсене в европейските страни като Нидерландия, Германия, Франция и Австрия, както и в Скандинавия и Великобритания. Затова Александра Цветкович, търговски мениджър на сръбската компания Pureberry - производител и износител на ягодоплодни е оптимистична за възможностите за развитие в Европа, пише Fresh Plaza.

Интензивни и конвенционални градини – защо ставката е еднаква?

За да отговори на търсенето, Pureberry планира да увеличи производството си от сегашните 30 ха до 55 ха. В момента плановете за разрастване на компанията са на етап две от общо три.

Имаме нова опаковъчна зала и охладително съоръжение в процес на изграждане. Инвестициите в иновации ни позволяват да имаме продукт с по-дълъг срок на годност. Гарантира и нашия устрем към устойчивост чрез намаляване до минимум на загубите след прибиране на реколтата. Ние изнасяме 95% от нея, посочва Цветкович.

През 2022 г. Pureberry са успели да произведат 550 тона боровинки. През предстоящия сезон се стремим да достигнем 850 тона. Най-голямото ни предизвикателство е да получим нови машини, като същевременно гарантираме, че сервизните ни техници са в страната. Миналия сезон трябваше да вземем техници от Полша, което отнема време. Екипът се включи и наистина реши всички проблеми, споделя Милош Живкович, колега на Цветкович.

Като предимство Живкович, който е агроном, отбелязва, че производствените разходи на компанията са по-ниски от тези в останалата част на Европа.

Сръбското време и климат наистина подобряват качеството на нашите плодове. Нашият климат е мек, имаме по-малко вредители и по-малко проблеми с болестите. Въпреки това всяко лято става все по-топло, но не толкова лошо, колкото в останалата част на Европа. Някои години дори имахме сняг през април, споделя специалистът.

Нашето истинско предизвикателство е да намерим баланса между инвестициите в нови технологии, нарастващите производствени разходи и климатичните промени, допълва Живкович.

Pureberry принадлежи на сръбски собственик, като компанията е част от френската компания майка Pureberry Fruits Rouges.

Имаме и транспортна компания в нашата група, наречена Pure Logistics. Те гарантират, че нашите плодове достигат до пазарите и клиентите по надежден и навременен начин, отбелязва агрономът.

Pureberry отглежда повечето от плодовете си в село Ямена, близо до сръбската и хърватската граница, и в Гьокчаница, заобиколено от богати горски пейзажи на Динарските планини в югозападна Сърбия.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Айше Хасан

Как го правят: Фермери продават 6 ягоди за 50 долара

Нов сорт боровинки с вкус на праскова