Собственици на пустеещи земи ще бъдат санкционирани, заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в Шумен. „До 15 май ще бъде сформирана експертна работна група, която ще обсъди и предложи варианти за решаване на въпросите с комасацията на земеделските земи“, обяви Греков, цитиран от изданието Топ новини.

 

Министърът е обявил пред журналисти, че цел на работната група ще бъде и решаването на проблема с т. нар. „бели петна”. „Става въпрос за т. нар. бели петна, които свързани със собствеността, и такива, свързани с ползването на земеделските земи”, посочи министърът и уточни, че става дума за земеделски терени, които са с много собственици и земи, чиито статут не е изяснен.

 

„Затова ще търсим възможности за законови промени, които да дадат възможност на хората бързо да решат този проблем”, каза проф. Греков. По негови думи, за да бъдат накарани собствениците да потърсят земите си, е необходим някакъв вид санкция, но не под формата на данък. Министърът изрази мнение, че не е нормално 25 години след връщането на земите да има площи с неизяснени собственици.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!