„През последните дни получаваме сигнали, че има нарушения на правилата за растителна защита и пръскания. Още през месец март министърът на земеделието, храните и горите изпрати писмо до 28-те областни дирекции „Земеделие“, с което изиска да се проведат срещи между пчеларите и арендаторите, за да се припомнят правилата”, това заяви Силвия Василева, директор на дирекция „Животновъдство“ пред пчелари в Плевен, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.
 
 
„Има наредба, по която става информирането за пръскане с препарати за растителна защита и тя трябва да се спазва. Разбира се има какво да се прецизира в нея, но основните неща по отношение на това как става уведомлението, в кои часове може да се осъществява пръскането, всичко това, ако се спазва – няма да има негативни последици за пчелите", добави Василева.
 
снимка: МЗХГ
 
[news]
В резултат на това, което се случва в последните дни, по нареждане на министъра на земеделието ще се състои съвет по пчеларство. Той ще се проведе на 8-ми май, стана ясно по време на протеста.
 
"На тази среща, за да може да има чуваемост, и за да има по-голям резултат, сме поканили и други организации на земеделски производители, защото само по този начин – чрез разговори и общ диалог могат да се постигнат нещата. Този съвет е конструиран от два месеца, точно за да може да се решават такива актуални проблеми за пчеларите. Такъв съвет досега нямаше“, подчерта още Василева.
 
"В петък, в 16 часа, пчелите на Долна Митрополия са отровени. Искаме инкриминиране на отравянето на пчели, да бъде смятано за престъпление и да бъде включено в Наказателния кодекс", заяви Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз по време на протеста, цитиран от БНР. 
 
Станчев посочва, че за четвърта поредна година пчелари подават сигнали, наказани няма, а тази година отравянето е в по-голяма степен. Коментира, че делата за отравяне на пчели се водят 3-4 години и така санкцията за нарушителите закъснява.