С настъпването на есента на пазара излизат култувираните разсади за овощната градина. Агри.БГ разговаря с експерта и дългогодишен производител на овощен посадъчен материал Тихомир Узунов за добрите практики в отглеждането на плодни дръвчета и колко важна за бъдещата градината е подложката, която избираме.

Овощарство: Сушата води до нови вредители още при разсада

Тихомир израства със земеделската работа и тя не му е чужда, когато бащата на съпругата му, местният доайен на Ветрен дол в производството на разсад, го въвежда в тази специфична и много прецизна производствена дейност. 

"Разбрах, че за да имаш разсадник, не е достатъчно да засадиш една синя слива примерно, хората търсят различни неща и ти трябва да им ги предложиш. Аз вече поддържам 10 сорта сливи, 10 сорта череши, ябълки, круши...от всичко гледам да постигам широк асортимент", споделя Тихомир.

Разсадникът на Узунов предлага както добре познатите овошки – сливи, череши, праскови, нектарини, кайсии, ябълки, круши, дюля, мушмул, така и екзотични плодни растения като пламкот, киви, аргута, райска ябълка, нар, касис, американска боровинка, къпина, смокиня, лешник, бадем, йоща и много други. Цялото производство е сертифицирано и с преминали изследвания на растенията и почвен анализ.

Когато избирате разсадите за засаждане бъдете внимателни, защото качеството, растежа, развитието, продължителността на неплододаващия период, добитата продукция и устойчивостта на овощната ви градина до голяма степен зависят от използваната подложка, съветва експертът и разказва как стоят нещата в неговия разсадник.

Тихомир Узунов: "На подложка джанка се прави слива и кайсия, на дива дюля се слагат всички крушови сортове, плюс мушмул и дюля. На ябълката се слагат всички ябълкови сортове. Най-силната подложка за ябълка ММ106 е тази, с която работя. Тя е най-бързорастящата с много добър корен. Махалебката, която е вид дива череша и издържа на много сухи почви, пък е за всички черешови сортове. За прасковата използваме за подложка компотен сорт бейби голд, тъй като компотните клонят към дивите. 

Основата за ябълка ММ109 е много бавнорастяща. Самата ябълка се развива бавно, дори когато започне да плододава, защото плода тегли цялата сила и тя не расте повече. Могат да се засадят дърветата през един метър и се правят едни телени конструкции, за да не се счупят клоните от плод. Ако има планиране година по рано за предстоящата градина от 100-200-500 дка, производителите на разсад целенасочено ще хвърлят усилия в тази посока, защото това е по-добрият вариант. При нас нещата често се случват от днес за утре."

Според неговите наблюдения българските производители предпочитат родния разсад. Когато има огромна поръчка -  примерно ябълковите насаждения, които се направиха преди години по проект, ако предварително не се заяви такова намерение, никои разсадник в България не може да задоволи търсенето. Тогава се прибягвало до вносни количества, за да се изпълни Програмата, но те понякога не дават очакваните резултати след време

Тихомир Узунов: "Най-неприятното е, че се появи много и евтина вносна стока, особено от Сърбия. Те произвеждат много бързо, но далеч нямат нашето качество. Много фирми внасят и от Гърция на същия принцип. Не зная какви са субсидиите там, но се предлагат на жълти стотинки, което сериозно удря нашето производство, което смея да кажа, че не е защитено по никакъв начин. В това производство, когато не можеш да пласираш разсада, ти остава единствено да го хвърлиш. На другата година дървото сменя кората и вече не става за разсаждане. 

Имам клиенти от цяла България. Държа на името си и се старая да нямам пропуск. Не ми се е случвало да дам слива, а то да излезе череша, надявам се и да не се случва. Ходя на изложенията Агра и Цветна пролет в Пловдив.Сега разработвам онлайн магазин, съпругата ми поддържа сайта ни. Имаме много заявки по куриер, а някой клиенти, които вече ме познават идват и на място да си закупят." 

Узунов споделя, че както изпълнява поръчки за големи количества разсад, така и никога не е отказал да изпрати дори и едно дръвче, на човек, който иска да засади дърво.