Рекордни температурни аномалии в град Кюстендил отчете Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ). Те се изразяват в ниски нощни температури от минус 1 и 3° и дневни между 15 и 20°. Температурните амплитуди са повлияли неблагоприятно върху редица култури. Овощарите са най-ощетени от разликите в дневната и нощната температура. 
 
„Тази година повечето овощари няма да реализират реколтата си от череши“, разказа пред Фермер.БГ Ясен Стипцарски, който има 15 декара с череши и отглежда сортовете Бинг и Ван в района на Кюстендил. 
 
„Още от преди три дни тези температури повлияха на реколтата ми, плодът стана кафяв към черен. Сутрин има слана, която е и предпоставката за това. Насажденията ми с череши са на едно място и цялата ми реколта е унищожена. Единственото нещо, което може да се предприеме от страна на собствениците на овощни градини е закупуване на памперс. Този памперс е изработен от специален материал, който предпазва продукцията, но това е много скъпо удоволствие“, допълни още Ясен.
 
Няма да бъдат изплатени застрахователни премии на овощари за техните загуби, но се очаква да бъдат компенсирани с държавна помощ от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), както се е случвало и в предходни години.