Едва 12,5 тона е добивът на пипер във Варненско тази година. Това съобщи директорът на областна служба “Земеделие” в морската столица Иванка Даскалова. Малкото количество се обяснява с това, че в региона много рядко производители отглеждат тази култура. В цялата област има едва 52 декара, които се засаждат с пипер. Освен това 5 от тях тази година са и рекултивирани, т.е. на тях се отглежда друга култура, за да може да си почине почвата. Производството на други зеленчуци в региона е като че по-добре, уточняват аграрните специалисти. Малко над 1200 тона са произведените домати в региона. С тази култура са били засети около 406 дка, а средният добив е 3 т от декар. Доматите се отглеждат в три общини. Първенството в класацията държи Долни чифлик с 230 дка, а във Вълчи дол обработват едва 26 дка. Варна е втора по засети площи с червения зеленчук - 150 дка. Вълчи дол и Долни чифлик са и единствените във Варненско, в които се отглеждат картофи. С тях има засети малко под 300 дка, разпределени почти поравно между двете общини. 295 дка с етеричната култура “лавандула” има засети също във Вълчи дол.

Добро производство на праскови тази година отчетоха от областна земеделска служба. С плодните дръвчета е заета площ от 1181 дка в Провадия, Долни чифлик и Бяла. Средният добив от декар е 390 кг, което прави над 460 тона праскови, посочи шефът на земеделската служба. По думите й, количеството се счита за добро по две причини. При отглеждането си прасковите искат много вода и за сушава година като тази, добивът дори е надхвърлил очакванията. “Освен това дълго време плододаващите дървета не се поддържаха и насажденията остаряха”, посочи още Даскалова. Тя обясни, че това е наложило засаждане на млади дървета и се иска време, докато те започнат да раждат плод. Въпреки това, прасковите са дали добър добив.

Другият масово произвеждан плод във Варненско са сливите. Със сливови дървета има засадени 277 дка в областта, като най-много от тях са в община Бяла.