Държавата създава разделение между земеделските производители, алармираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Проблемът се корени в различния стандарт по отношение на новостите в закона за корпоративното подоходно облагане.

Записано е, че земеделски производители, които не са регистрирани по Търговския закон имат 60% нормативно признати разходи, а останалите 40%  от приходите им ще бъдат облагани с данък.

Според председателя на браншовата организация Радослав Христов  не е редно държавата да създава изкуствена неконкурентноспособност между фермерите, тоест един да бъде по-облагодетелстван пред друг по отношение на облагането. Затова гилдията иска законът да бъде променен и да се даде възможност земеделските производители да бъдат приравнени и да се облагат както останалите земеделци, които са регистрирани по Търговския закон.

По думите на зърнопроизводителя след няколко срещи с правителството през миналата година е била постигната договорка  да бъде нотифицирана държавна помощ, която земеделските производители, които са регистрирани по Търговския закон да могат да ползват 60 % преотстъпен данък.  До този момент обаче такава държавна помощ още не е нотифицирана. По думите на управляващите нотификацията е направена, но има забележка от ЕК и поради тази причина тя все още не е факт.

„Идеята за създаването на този закон беше да бъдат обхванати малки земеделски производители, които виждате ли не плащали данъци. Аз мисля, че не е това начина те да бъдат обхванати и принудени да си плащат данъците. Искам да ви кажа, че сред тези земеделски производители съществуват доста сериозни компании, които са със сериозни обороти и са регистрирани по ДДС - също и те не е редно да бъдат облагани по този начин.
Другото, което мен лично ме притеснява е, че този начин на облагане ще принуди голяма част от фермерите да намалят своите обороти, което означава, че една част от продукцията, която произвеждат те ще отива в сивия сектор.  Това за тях ще е начина да се намали печалбата, върху която ще плащат данък“ каза още браншовикът.

Радослав Христов допълни, че на всяко едно събитие, което посещава зърнопроизводителите повдигат въпроса към него. Затова той се е срещнал с министъра и му е обяснил проблема с молба за промяна в закона преди Март месец тази година, когато се плащат данъците.

 

 

© 2010 - 2011 Фермер.БГ