Изпълненият директор на Националната служба за растителна защита в Министерството на земеделието и храните Антон Величков пред Агенция „Фокус”. Величков е роден през 1 юни 1974 г. До назначаването за изпълнителен директор на службата е бил директор на Регионалната служба за растителна защита в Пловдив. Завършил е Аграрния университет в Пловдив, Магистърска степен „Растителна Защита”.

Фокус: Г-н Величков, колко е сериозна ситуацията с регистрирания доматен молец от Гърция, овладяна ли е? През ГКПП „Кулата” ли влизат камионите с кипърски домати, къде правите проверките?
Антон Величков: Засега не може да се каже, че ситуацията е извън контрол. Може да се определи като опасна към момента, но не и извън контрол. От понеделник (10 май) започват съвместни проверки на нашите инспектори с районните управления на полицията, които ще спират камионите от „Кулата”. Така на място ще се правят проверки – най-вече в Кресненското дефиле. Успоредно с това се прави още една проверка за издадените предписания от миналата седмица – на търговците, които предлагат такива домати от остров Крит. Т.е. ако сега търговците не са изпълнили предписанията, следват санкции за тях. Така че ситуацията се владее и тази седмица проверките ще бъдат много засилени за този тип домати.
Фокус: Ако говорим за пазарите, молецът е засечен само в Благоевград ли?
Антон Величков: Да, става дума за Благоевград в момента, защото на 100 % там влизат този тип домати през „Кулата”. Но тъй като нямаше граничен контрол на „Кулата”, правим проверките на местата на предлагане. Това най-често става на борсата в Слатина в София и на борсата в Първенец в Пловдив, и разбира се в Благоевград – в село Кърналово (Петрич). Т.е. три са местата, на които евентуално би могло да се разпространят в страната този тип домати.
Фокус: Какво се проверява при съвместните проверки с полицията?
Антон Величков: И с просто око се вижда, когато доматът е нападнат от миниращия молец – има пробиви по зеленчука, целостта му не е запазена. В момента, в който се установят такива домати, се разтоварва ТИР-ът и доматите се пресортират. Проверките са съвместни с колегите от качеството на пресните плодове и зеленчуци.
Фокус: Може ли да кажете колко инспектори се занимават с този случай – всички от растителна защита в района на Благоевград ли?
Антон Величков: Последната заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов е за проверки тази седмица в района на Кресненското дефиле и в района на борсата на село Кърналово. Нашият екип е от двама-трима души, заедно с още толкова от качеството на пресните плодове и зеленчуци. Т.е. шест души, заедно с полицията, се занимават с тези проверки.
Фокус: На какъв етап този молец заразява растението?
Антон Величков: Този молец напада всички растения от семейството на домата – картофите, патладжана, пипера. Но той има предпочитания към домата. Това е един съвсем малък молец, който снася яйца върху листата, като се излюпят малките ларвички, те се вгризват в лисата и започват да го „минират”. Затова се казва и миниращ доматен молец. След това ларвата се вгризва и в плода на домата. Поражението е повече върху търговския вид на домата, който се променя. Но опасност за хората няма. Просто доматът става такъв, че е все едно да ядете червиви череши – не са опасни, но са неприятни с ларвите вътре в тях. Нещо такова се получава.
Фокус: Да, ние не говорим за някаква опасност. Министерството на земеделието и храните предупреди за това, че тези домати не са опасни. Но опасността е по отношение на евентуално заразяване на родните домати?
Антон Величков: Най-голямата опасност, за която службата е взела мерки, е да не влезе молецът в българските оранжерии. Тогава предписанията, които даваме за фитосанитарен контрол, са за забрана за отглеждане на домати в тези оранжерии в момента, в които се установи такъв молец там. Тъй като молецът е нов за страната, няма и достатъчно регистрирани препарати за водене на борба с този неприятел. Това е по-опасното. Срещнахме се с браншовата организация на оранжерийните производители. Те поеха ангажимент, че в момента, в който видят молецът в оранжериите си, да ни сигнализират, за да вземем съответните мерки.
Фокус: Има ли до момента регистрирани случаи този молец да се е прехвърлил върху наши насаждения?
Антон Величков: Има такива случаи от 2009 г. в Пловдивско и Пазарджишко – в две оранжерии с домати е открит. Издадена е забрана за отглеждане на домати. В сила са различни фитосанитарни мерки на собствениците на оранжериите. Нови огнища на този молец през тази година не се откривани.
Фокус: А как молецът е попаднал в Пловдивско и Пазарджишко?
Антон Величков: Най-вероятно отново с гръцки домати, но това можем само да го предполагаме. Наличието на молеца сме го установили на основание на една мониторингова програма при оранжерийните култури, каквато се прави всяка година.
Фокус: Предписанията в Пловдивско и Пазарджишко спазват ли се?
Антон Величков: Да, спазват се, колкото и да не им се иска на производителите, защото им забраняваме да отглеждат домати. Затова те трябва да гледат краставици, марули и репички и всичко друго, но не и домати. Ако установим, че предписанията не се спазват – се налагат санкции.
Фокус: Казахте, че няма препарати за борба с молеца. Как ще се борим с него тогава, ако се наложи?
Антон Величков: Проблемът с молеца е, че е нов вредител за страната и няма регистрирани официално продукти за борба с него. Ние се осланяме на опита на други европейски страни, които са имали проблеми с него. Проблем с този молец има в Испания и в Италия. Там се използват различни продукти за растителна защита – води се в повечето случаи биологична борба с него – с негови естествени врагове. Използва се трихограмата – паразит, който се храни с яйцата на миниращия молец.
Фокус: Има ли много фалшиви препарати в България, след като бе открит „Зелен телефон” за фалшиви и нелегални продукти за растителна защита? Засичали ли сте нелегални препарати?
Антон Величков: „Зеленият телефон” е за сигнали от производители, които попадат на продукти в мрежата. Засичали сме нелегални препарати при нашата ежедневна работа. Най-много нелегални продукти за растителна защита засичаме на ГКПП „Капитан Андреево” от Турция. Предимно от там влизат такива продукти в големи опаковки в леки коли и бусове. По този повод сме направили вече две акции на пункта и сме спрели нелегални продукти.
Фокус: Те са търговската мрежа ли са или предназначени или за собствена употреба на производители?
Антон Величков: Те директно отиват за употреба и не стигат въобще до търговската мрежа. На ГКПП „Капитан Андреево” имаме постоянно представителство на службата, извършват се постоянно такива проверки, съвместно с агенция „Митници”.
Фокус: Безопасни ли са препаратите, които се използват за растителна защита в България? За кое земеделско производство се използват най-много препарати? Могат ли производителите да си пръскат свободни, когато пожелаят?
Антон Величков: Разбира се, че производителите не могат да си пръскат свободно. Пестицидите в България се регистрират съгласно европейското законодателство и трябва да отговарят на изискванията на Европейския съюз. Така, че когато не отговаря на изискванията, се счита, че даденият пестицид се използва нерегламентирано и е забранен. По отношение на безопасността – безопасен пестицид няма. Те се използват основно за борба срещу вредители и болести, когато се използват за унищожаване на даден вид вредител. Така че според мен безопасен пестицид няма. Но има безопасна употреба на този пестицид. Така че земеделецът трябва да използва разрешен продукт по определен начин, за да няма след това опасност за човешкото здраве.
Фокус: Това обаче май няма как да се контролира, защото, ако някой реши, че ще пръска всеки ден, няма кой да го спре?
Антон Величков: Не е така. НСРЗ вече от две години извършва контрол при земеделските производители на употребените препарати. Вече има и издадени актове. Досега контролът беше насочен към търговската мрежа, а от две годни насам този контрол е насочен и към земеделските производители за това как те употребяват препаратите. Те са длъжни да водят системни дневници, в които се записват всички данни за тези продукти, инспекторите ходят на място в стопанствата. Пред мен е справката – от началото на годината вече имаме създадени седем акта на земеделски производители, които нерегламентирано са използвали пестициди.
Фокус: Какъв е максималният размер на глобите?
Антон Величков: До 1200 лв., което за един земеделски производител не е малко. С пестициди се пръскат най-много трайните насаждения като лозята, овощни градини и оранжерийната продукция със зеленчуковите култури. Нормално е при тях в зависимост от климатичните условия да се пръска до пет-шест пъти.
Фокус: Предвижда се вашата служба да премине към новата агенция за храните. Според вас ще се подобри ли контролът, който сега службата изпълнява и който продължава в РИОКОЗ?
Антон Величков: В момента здравното министерство извършва контрол на местата на предлагане на зеленчуците и плодовете, докато НСРЗ извършва контрол на местата на тяхното производство. Т.е. ние проверяваме за това как се ползват пестицидите, а РИОКОЗ – какви са нивата на остатъците. В момента, в които двата вида контрол се обеднят, естествено е, че ще стане по-лесно. Когато двата инспектиращи органа се обединят, контролът ще стане по-цялостен и по-завършен. В момента контролът е в две отделни ведомства и всеки си проверява, без да подава съвместна информация. От последните ни проверки подадохме информация в здравното министерство, но обратна информация от там не получаваме.

Още по темата:

Гръцки домати, заразени от миниращ молец установиха в Благоевградско

Доматеният миниращ молец е нов неприятел за България