"Ръководството на Агенцията по храните (БАБХ), заедно с конкретни експерти, са създали схема, с която умишлено да източват милиони държавен ресурс", заяви бившият зам.-земеделски министър Иван Христанов в ефира на Нова телевизия, след като в последния работен ден на редовното правителство той внесе сигнал за схемата в ГДБОП.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Инсинерирането у нас се плаща по схемата за държавна помощ, а за злоупотреби в дейността на инсинераторите има редица журналистически разследвания през годините. Аграрното министерство в последното правителство също се зае с темата. По думите на Христанов детайлно е проверена дейността в пет области на страната от 2019 година насам.

Най честият случай на злоупотреба е на документално изгорени животни, които са си живи. Има и огромна разлика между дата на изгаряне на някои животни и датата на смъртта им. Само тези, при които разликата в периода е над 30 дни, са около 20 хиляди броя", разказа той.

Иван Христанов: Нашата преценка е, че между 30% и 50% от усвоения ресурс, който е за почти 60 млн. лв., изобщо не са отивали за явна дейност. 

Хипотезата за умрелите животни е, че те или са били изядени, или са били заровени някъде. Отчетени са като унищожени, но практически никога не са стигали до инсинератора. Другото фрапиращо нещо, установено в хода на проверките, е, че има записани крави за изгаряне от по 700 кг. 

Само в едно стадо в Добрич, бяха заведени 13 животни с такова тегло, това в национален мащаб може да означава стотици или дори хиляди заведени 700-килограмови животни. Направи ни впечатление, че крави по 700 кг внезапно решават да умрат заедно – с поредност в номерата на ушните марки”, разкри още бившият зам.-министър.

Той припомни, че инсинераторите в страната са общо шест, разположени в две локации и са притежание на две фирми, които имат договори с БАБХ от години за изгарянето на животински трупове. Цените по услугата им варират около 1150-1170 лева/тон.

По регламент официалният ветеринарен лекар е длъжен да приеме всяко животно при инсинератора и да го одобри. След това се пускат доклади, които се приемат от комисия в съответната областна дирекция на Агенцията по храните (ОДБХ). 

Тези комисии във всяко ОДБХ се подписват и казват, че нарушение няма – нека да се плати, след което директора на съответното ОДБХ също подписва. Никой не е направил нито една проверка, те декларират, че са извършвани такива, но ние никъде не срещаме писмени свидетелства за това”, твърди Иван Христанов.

Той даде пример и с инсинератор, който през 2018 г. е преместен от Перник и физически го няма, ОДБХ и ветеринарният лекар обаче са продължили година и половина да отчитат, че там се горят животни.

По отношение на досегашните сигнали за нарушение, Иван Христанов коментира, че нищо не е направено от прокуратурата по тях.