Добивите намаляват, а цените на храните се увеличават вследствие на недостига на торове, констатира главният изпълнителен директор на една от най-големите фирми за торове – Yara, пред Би Би Си. „Наистина е страшно, изправени сме пред продоволствена криза” заяви Свейн Торе Холсетер.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Той обясни, че по-високите цени на газа повишават разходите за торове. Yara International е била принудена да намали част от производството, което е довело до недостиг. Според него увеличението на цените на газа през последните месеци е предизвикано от няколко фактора, които са увеличили търсенето. Такива са отключването на икономиките по време на пандемията и намаляването на вятъра или дъжда за енергия от възобновяеми източници.

Това автоматично довело до рязко покачване на разходите за производство на торове, като цената на амоняка - продукта, който Yara произвежда повече от всеки в света - нарасна с 255% спрямо 2020 г. Процесът на създаване на амоняк, който присъства в много торове, понастоящем разчита на хидроенергия или природен газ.

Холсетер: По-малкото тор означава, че фермерите в развиващите се страни няма да могат да отглеждат културите толкова ефективно, което ще намали добивите.

Шефът на Yara определи ситуацията като „много нестабилна“ и призова за подкрепа и финансиране за Световната програма за храни, „за да се избегне гладът в огромен мащаб“. 

Той даде пример как миналата година Yara е дарила 40 000 тона тор, което е довело до утрояване на добивите на малки ферми в Източна Африка. „Това говори много за въздействието, което торът може да има“, каза още Холсетер.