Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите ( ОЛАФ ) Джовани Кеслер размаха пръст за делото САПАРД при днешното си посещение в България.

 

"Има нещо притеснително в този случай. Той беше български, но и германски, тъй като измамата е извършена едновременно и в двете държави", заяви Кеслер.

 

"По случая "Николов" вече има наказание в Германия. За едно и също събитие, при едни и същи факти и при едни същи доказателства в България лицето беше осъдено на първа инстанция, оправдано на Апелативен съд и сега зависи от Касационния съд", заяви шефът на ОЛАФ. "Няма причини за едни и същи факти две осъдителни процедури в две страни от Европейския съюз", заяви Кеслер. Според него това е загуба на ресурси и време и може да довежда до нечестно решение на съда. "Няма здрав разум да работят едновременно две прокуратури", каза още той.

 

„Най-важното е, че има силна политическа воля за сътрудничество заедно с другите държави-членки и с останалите служби на Европейския съюз, да се води борба срещу този вид престъпления”, отбеляза още г-н Кеслер. Той допълни, че са налице увеличен брой на разследванията и засилено сътрудничество със службите на Европейския съюз. Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите поздрави българското правителство за предприетите законодателни промени, според които дирекция АФКОС в МВР вече е специализирана служба, с правомощия да извършва самостоятелни разследвания.

 

Бойко Борисов - среща с шефа на ОЛАФ - Джовани Кеслер

Преди дни Софийският апелативен съд оправда Марио Николов и всички останали подсъдими по делото САПАРД по всички обвинения за пране на пари. Председателят на Съдебния състав Калин Калпакчиев, който е и новоизбран член на ВСС, изтъкна като мотив за решението събраните доказателства. Това решение на съда може да се обжалва пред Върховния касационен съд, който трябва да се произнесе окончателно. Мотивите за присъдите трябва да станат факт преди встъпването на съдия Калпакчиев като член на ВСС на 3 октомври.

 

Не е взел и една стотинка от "САПАРД", каза Менко Менков, адвокат на Марио Николов за клиента си след обявяване на оправдателната присъда. "Това е грандиозен успех за българското правосъдие и за демокрацията. Обвинението не беше доказано, присъдите се постановяваха на предни инстанции при непълно изясняване и в изключително нервна обстановка на влияние за осъдителни присъди. Бяха назначени много сложни експертизи, вещите лица най-сетне влязоха в банките и счетоводствата на фирмите, за да видят какво се е случило. Цялото дело започна с една докладна записка до ОЛАФ. Чакахме шест години тези хора да свидетелстват. Не посмяха. Питат ме какво е това ОЛАФ. Даже мислят, че е име на човек, може би германец", коментира той.

 

още по темата :

Бивш служител на DG Agri осъден след разследване на ОЛАФ
 

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!