Народни представители са решили да внесат промени за изменение на Закона за пчеларството. Това ще стане в близките дни. 
 
 
Предложенията за законодателни промени бяха изложени от депутата Красимир Богданов по време на работна среща на пчеларите от Северозападен регион, която се състоя във Враца, предаде Дарик.
 
Едно от предложенията предвижда въвеждането на Регистър на пчелините в България и глоба до 1000 лв. при липса на регистрация. Да се определи „минимална изкупна цена на естествения пчелен мед в размер на 1% от минималната работна заплата, т.е. 5,60 лв.“, е друга идея на депутатите.
 
Според тях трябва да се криминализира пръскането с пестициди, причинили унищожаване или повреждане на пчели и пчелни семейства, както и противозаконното отнемане, кражба или присвояване на пчели, пчелен кошер или негови части.
 
По думите на депутата Красимир Богданов, цитиран от БНР, се предвижда още създаване на специализирана Дирекция по пчеларство в Министерството на земеделието, храните и горите. Съществен е и въпросът за отчитане на опрашването на земеделските услуги като екосистемна услуга, която да се финансира, допълва той.