Ще получат ли минимална помощ de minimis над 300 животновъди? Това ще стане ясно днес, 4 декември, след заседание на консултативния съвет по животновъдство към Министерство на земеделието, храните и горите.
 
 
В дневният ред на съвета ще предостави информация на животновъдите относно плащанията за сектора по схемите за директни плащания, ситуацията с мярка 14 “Хуманно отношение към животните”, подпомагането по линия на държавните помощи, както и актуалната информация във връзка с епизоотичната обстановка в страната. Ще бъде предоставена информация във връзка с чумата по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичия грип.
 
Най-интересна тема в момента за животновъдите е отпускането на de minimis за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол. Интересна е защото предизвика редица разнопосочни реакции. Приемът по схемата тече от 27 ноември. Подпомагането се отпуска заради невъзможността на фермерите да реализират на пазара минимално изискуемите количества мляко по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол, през 2017 г. 
 
След отварянето на приема, членовете на  няколко сдружения и асоциации излязоха с мнение, че помощта трябва да бъде отпусната за всички животни. 
 
Сдружение на животновъдите в България 2018 (СЖБ 2018) коментира пред БНР:
 
„Подкрепяме да бъде равноправно решение. Ако имаме някакви излишни средства, би трябвало да дадем на всички, които спазват правилата и бизнесът и е на светло. Трябва да разсеем това мислене в обществото, че да се дават едни пари, големи средства в сектора на животновъдството, които не се показват“, каза Бойко Синапов, председател на сдружението.
 
Към това мнение се присъединиха и Асоциацията на биволовъдите в България и Сдружение на животновъдите в България 2018.
 
Припомняме, че споразумението за отпускане на втори de minimis се стигна след протест пред Министерски съвети на 18 юли 2018 г. 
 
„Ще се направи анализ от гледна точка на производителите, които не са успели да получат плащане по Наредба 3 и след него ще заложим средства за 2019 г. по бюджета“, коментира на 18 юли министър Порожанов след протеста. 
 
Предпразнично помощта се отпуска към края на годината, а не през 2019. Документи се подават в отдел ПСМП към областните дирекции на ДФЗ. Срокът за кандидатстване е до 3 декември 2018 г.
 
Пред Фермер.БГ Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) коментира:
 
“Мотивът за отпускането на de minimis е базиран на решение на ВАС от 2 юли 2018г., след обжалване от НОКА, с което решение ВАС отменя чл. 23 от Наредба 3. 
 
Невъзможността на овцевъди и козевъди да докажат реализирането на мляко заради отказ от изкупуване след 31 юли, както и масовата липса на лицензи при изкупвачите на козе мляко в цялата страна все проблеми за които алармирахме зимата на 2017, бяха доказани мотиви, заедно с решението от ВАС, както и споразумението с министър-председателя за компенсиране на загубите, вследствие на Наредба 3, на 2/3 от участниците по схемата, защото другата 1/3 бяха изключени от доказване и останаха на тъмно, без принос към държавната хазна. 2/3 от овцевъдите и козевъдите, бяха принудени да започват да обикалят по изкупвачи, мандри и тн. да “бият коляно” за по-дълго и по-справедливо заплащане на млякото им.
 
За въпросните близо 300 животновъди проблемът е не, че не са искали да декларират реализацията на своята продукция и да си внесат данъците на държавата, а че масово изкупвачите са преустановили изкупуването на мляко в средата на доилния период”, коментираха от асоциацията.
 
Фермер.БГ продължава да следи темата.