Дискусията по актуалните проблеми в аграрния сектор започна реално още по време на встъпителната пресконференция преди откриването на Втората национална среща на земеделските производители, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), предаде Фермер.БГ. От Асоциацията повдигнаха въпроса за сериозното забавяне на проекти по важни за фермерите мерки от ПРСР.

„За съжаление, има забавяне в проектите, подадени през лятото и към момента 900 проекта не са разгледани – това е факт, който ни притеснява”, заяви Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на АЗПБ . По думите му е необходимо министерството да работи така, че земеделските производители да имат позитивна нагласа към проектите по ПРСР, а не да се отказват от тях, защото само по този начин ще могат да се реализират успешно приоритетите в аграрния сектор.

В отговор зам.-министър Явор Гечев не скри, че има забавяне в процедурите по някои от мерките по ПРСР. „Забавяне на доста проекти има по мярка 121. Другите се по т.нар. Трета ос, но не общинските, а частните. Има 6-месечно забавяне и това е факт, но трябва да кажем и на какво се дължи. До Нова година приоритетно се опитвахме да работим с ДФЗ по всичко, което има бърза възвръщаемост, тоест да не загубим европейските средства. И както знаете, не загубихме нито лев от европейските средства”, каза Явор Гечев.
 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Зам.-министър Гечев съобщи, че в момента активно се работи по проектите по мярка 121 и на проектите по Ос 3. „В момента правим детайлен анализ какво можем да финансираме. По различни причини, включително и кризата, има много проекти, които бяха одобрени, но не бяха реализирани. От тази гледна точка преразпределяме така ресурса, че да може максимално много средства да отиват в тези проекти. Има и още едно затруднение и то е свързано с мярка 112 „Млад фермер”. Отворихме тази мярка с ясното основание да дадем шанс на хората, които навършват 40 години да кандидатстват. В същото време казахме, че „Млад фермер” ще е и първата мярка, която ще отворим тази година и то с удължен срок.

 

Само че по мярката бяха подадени над 3 000 проекта през декември. За да се направи ранкинг и да се отсеят тези проекти, които са най-добри, просто трябва да бъдат обработени всички подадени проекти. През този месец се работи активно по всички мерки и проектите подадени към тях. Смятам, че до месец-месец и половина вече всичко трябва да бъде изчистено”, обясни зам.-министър Гечев. По думите му забавянето не е фатално, сега работата трябва да продължи със същте темпове както досега. Гечев беше категоричен, че в новия програмен период не трябва да има дисбаланс в приема на проекти по отделните мерки. „Имаме намерение в началото на всяка година да пускаме заповедите с разписани срокове и бюджети за всички мерки, като всяка мярка да бъде отваряна два пъти годишно, тоест земеделските производители да знаят какъв е срокът, какъв е финансовият ресурс и да могат да си планират и разходите.

 

Тогава няма да има натрупване на проекти, както се случи в края на миналата година, ще има планиране и няма да „гасим пожари” в края на всяка година”, заяви Гечев. Част от дискусията, която започна още по време на встъпителната пресконференция, беше и темата за прехвърлянето на средства между Първи и Втори стълб. „МЗХ е предпазливо по отношение на това да изразява крайни становища. Смятаме, че всяко решение за прехвърляне на такива големи суми- 200-300 милиона, трябва да се дебатира.

 

Това е национално решение, което всяка държава-членка трябва да взема до края на тази година. Затова мога да кажа, че този дебат предстои. Към момента има много поляризирани мнения и в едната, и в другата посока. Въпросът е държавата да вземе решение на базата на мнението на земеделските производители. Реално парите са едни и същи, въпросът, който трябва да се реши ще отидат към инвестиционни или към компенсаторни мерки, които ще се подпомагат”, заяви зам.-министър Гечев. Той допълни, че МЗХ разработва модели на всички политики в аграрния сектор за новия програмен период, за да има устойчивост на сектора.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!