Ще бъде създаден Консултативен съвет за тютюна към МЗХ, но все пак другата седмица се очакват протести на тютюнопроизводителите съобщи пред репортер на Фермер.БГ народният представител Гюнер Сербест. Днес той се е видял с министър Найденов, който съобщил, че през втората половина на 2011 г. ще се опита да изплати 70 млн. лв. на производителите на тютюн.

Днес Мирослав Найденов също беше в парламента в очакване да съобщи на Корнелия Нинова, че ще се създаде консултатитвен съвет за тютюна, какъвто беше създаден след протестите на животновъдите през миналата година. В Съвета ще участват производителите на тютюн, фирмите, изкупуващи суровината, администрация и представители на законодателната власт. Първото заседание на Съвета се очаква да бъде в началото на месец февруари.

Найденов се срещна с големите фирми-изкупвачи на тютюн по повод протеста, които са го уверили, че ще изкупят суровината до края на март.„Запознахме се със старта на изкупната кампания. Тя е стартирала буквално преди дни и ще приключи в края на месец март”, пкоментира Найденов. Опасенията на производителите са били, че миналата година тя е стартирала през месец декември. „Това се наложи, за да можем да декларираме пред Брюксел готовността за изплащане на последните субсидии”, посочи Найденов и увери, че няма закъснение.

Стана ясно, че количеството на произведения тютюн е много повече извън договореното с фирмите изкупвачи. Те обаче не могат да се задължат да изкупят допълнителното произведено количество извън договорите. Според министъра, това може да представлява проблем за тях. „Всички се обединихме около становището, че без да подпомогнем сектора като цяло, няма как тези хора да преживеят. Това може би е най-бедното съсловие от селското стопанство и трябва наистина да направим нещо като държава”, каза още Найденов, като вчера обясняваше, че тютюнопроизводителите трябва да се преквалифицират в строители.

Той припомни за внесеното от него искане за 143 млн. за премии, които да се разделят на 2 транша – един през 2011 и един през 2012 г. „Говорихме с премиера  и финансовия министър, че ще направим всичко възможно през август, както миналата година, да осигурим тези 70 млн. на тютюнопроизводителите. Тези 70 млн. лева не са 116 млн., но фирмите не изразиха отрицателно мнение за това да изплатят оставащите 30 млн.”, поясни Найденов.

По думите му на срещата фирмите не могат да говорят за изкупната цена, защото това би се възприело като картелно споразумение. „Трябва да се успокои напрежението при производителите. Няма как проблемите да се решат с бунтове. Когато има диалог и сме обединени, нещата се случват. Когато стартирахме разговорите за 116 млн., никой не вярваше, че това ще се случи”, добави земеделският министър. Той съобщи, че на срещата е коментирано и предложението за легализиране на пазара. „Фирмите нямат нищо против, защото структурата на пазара е такава, че дребните производители много трудно ще продадат своята продукция”, каза министърът.

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!