Състоянието на по-ранните посеви, засети през есента, за момента е добро, защото успяха да братят при оптимална влага и да се развият. По-късните обаче тепърва поникват, каза Людмил Работов, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите – Пловдив, за Фокус.
 
Има и такива посеви, които още не са влезли във фаза братене. Други пък не са се развили на местата, където е нямало достатъчно влага за покълване и поникване.
 
Падналите валежи през последните дни обаче носят необходимата влага. Все още е зима, дано няма отрицателни температури, които да се отразят върху състоянието на посевите и те да измръзнат, надява се зърнопроизводителят.
 
Той не може да определи дали тази година е по-благоприятна за посевите в сравнение с година по-рано, тъй като зимата не е типична с очаквани снеговалежи. Равносметката ще стане ясна в края на февруари – началото на март, когато посевите се обследват и се прави обективна оценка на състоянието им. 
 
По отношение на цената на пшеницата Работов каза, че тя е плаваща и се определя от световните борси. В момента той я определя като добра. 
 
Преди дни неговият колега Ангел Вукодинов също коментира за Фермер.БГ, че пшеницата в Пловдивско се развива по-бавно от обикновеното. Той не очаква рекордни резултати като миналогодишните, но е оптимист, че ако температурите се запазят и не падат по-ниско от сегашните, ситуацията няма да е страшна.