Семинар на тема “Настояще и перспективи за производството на биогаз в България. Основи за производството на био биогаз“ започва в петък от 9:30 ч в зала Адакта на хотел Рила в София. Организатори са Фондация за околна среда и земеделие и партньорите по проект Sustaingas (Усточив газ), съобщи за Фермер.БГ Албена Симеонова, председател на Фондацията.

 

Проектът Sustaingas се осъществява в рамките на програмата "Интелигентна енергия - Европа" на Европейската комисия. Симеонова уточни, че био биогаз представлява продукт, който е произведен от остатъчна и отпадъчна биомаса на биоземеделието, водейки до утилизация и енергийна независимост на фермите и домакинствата.

 

Проектът на първо място е насочен към фермерите и техните браншови организациите и най-вече към биопроизводителите, както и към доставчиците на зелена енергия. За производството на био биогаз се използват отпадъци от земеделската дейност – слама от зърнени култури (царевица, пшеница ), слънчоглед, отпадъците от резитбата в лозарството и овощарството и висококалоричните отпадъци от животновъдството.

 

От 1 тон царевица се добиват 200 куб.м биогаз. От 1 тон тор се добива между 200 и 300 куб.м биогаз. Калоричността варира от спецификата на стопанството – дали е кравеферма, птицеферма, конеферма, свинеферма и т.н., разясни Симеонова. Според екипа по проекта една инвестиция в инсталация за био биогаз е най-рентабилна за фермерите с комбинирано земеделие, в което се отглеждат и земеделски култури и животни, като тя може да бъде направена самостоятелно или съвместно от няколко производители. Най-рентабилно изграждането на биоинсталация за биогаз е при стопаните, които обработват площи между 3 и 5 хил. дка, посочиха още от Фондацията.

 

На обучителните семинари фермерите ще бъдат запознавани с предимствата на инсталациите за производство на биобиогаз и спецификата на производство. По проекта се предвижда и издаването на Наръчник за производство на биогаз в услуга на фермерите. В края на проекта предстои изграждането на пилотна инсталация в България за производство на биогаз от биоотпадъци.

 

Семинарът днес ще бъде открит от Албена Симеонова и от Волфганг Бааске, Австрия, който е ръководител на проекта. Настоящата ситуация в България по отношение на производството на биогаз ще бъде представена от Александър Воденичаров от Balkanika energy. След презентациите е предвидено време за дискусия. В работата на форума ще вземе участие и Марко Шлютер, изпълнителен директор на Европейската група на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM).

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!