България за първи път ще бъде домакин на уникално по рода си събитие, организирано от ЕК в партньорство с Института за агростратегии и иновации и посветено на иновациите в земеделието и хранителната индустрия. Семинарът ще се проведе на 22 и 23 юни, а темата е: „Революция на данните: новите бизнес модели в агро-хранителния сектор“ ще събере на едно място над 130 представители от 28 страни, чиято визия за бъдещото развитие на най-важният сектор на икономиката е свързана с иновации, нови технологии и постоянен достъп до актуална информация.
 
И ако иновациите все още са тема-табу у нас, то в Европа, както и в целия развиващ се свят, те са винаги на дневен ред и в тях постоянно се инвестира. Именно поради тази причина и новата Обща селскостопанска политика на ЕС е насочена именно към тях. Осъзнавайки актуалността на темата и нейния комплексен характер, институциите полагат усилия да я популяризират чрез семинари и обучения, демонстрация на добрите примери и практики. Благодарение на това се предоставя възможност отделните страни-членки да споделят помежду си своите нужди и проблеми, както и възможните им решения, които често пъти са приложими не само там, където са измислени. Във времето на смарт технологиите и дигитализацията, семинарът ще постави акцент върху бизнес моделите, базирани на събраните и обработени данни по време на целия процес „от полето до вилицата”.
 
Двудневният семинар „Революция на данните: новите бизнес модели в агро-хранителния сектор“ се организира в рамките на Европейското партньорство за иновации в земеделието (EIP-AGRI) от Генерална дирекция Земеделие на ЕК, в партньорство с Института за агростратегии и иновации. Официалното откриване на семинара ще се проведе на 22 юни в конферентна зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк от 13:30. 
 
В откриването на форума ще вземе участие и заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, в чиито ресор попадат мерките за подкрепа на иновациите от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.