Селскостопанска академия (ССА) спечели осем награди в конкурса за иновации на „Агра 2018“, в съревнование с 68 кандидати на 50 фирми и научни института, съобщиха от академията. 
 
 
- високобелтъчен хляб „Зърнея“ на Института по криобиология и хранителни технологии;
 - сорт домат „Алено сърце“ на Института по зеленчукови култури „Марица“; 
- технология за отглеждане на орехи на учените от Института по овощарство в Пловдив. 
- дипломи са присъдени и на Института за изследване и развитие на храните – Пловдив, за създадения пастет от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици; 
- института по декоративни растения – София за нов сорт карамфил;
- технологията „Пелети от отпадната биомаса на лавандулата“, съвместна разработка на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров" и Руският държавен аграрен университет – Московската селскостопанска академия “К. А. Тимирязев“; 
- сорт пипер Ивайловска капия на Опитна станция по поливно земеделие – Пазарджик, съвместно с Института по зеленчукови култури – Марица; 
- сорт стевия „Стела“ на Земеделски институт – Шумен.
 
Сортът домат Алено сърце е с традиционен български вкус и аромат. По съдържание на вещества с антиоксидантно действие – аскорбинова киселина, общи багрила и ликопен, сортът Алено сърце превишава Биволско сърце. Съчетанието на приятен сладко-кисел вкус и типичен доматен аромат с добър външен вид и нежна текстура определят сорта като подходящ за прясна консумация. Сортът може да се отглежда както в култивационни съоръжения, така и на открито – при полски условия за ранно и средноранно производство. При оранжерийни условия добивите са 5000-7000 кг/дка, а при полски условия 4500-6000 кг/дка.
 
Технологията за отглеждане на орехи дава подробна информация за ботаническите и морфологични особености на ореха, за неговите биологични и екологични изисквания като овощен вид. Включена е и икономическа оценка на отглеждането на ореха в България.
Сорт Ивайловска капия е по-едър и месест от останалите български сортове капия, добивите са от 5 до 10% по – високи - средно 3,5- 4 тона. Сортът е с високо съдържание на сухо вещество и пиперките лесно се белят.
 
снимка: ССА
 
Технологията за пелети от отпадната биомаса на лавандулата е свързана с оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула за енергийни цели. Пелетите са с минимално съдържание на прахова фракция и здравина над 90%, подходящи за изгаряне в пелетни горелки.
 
Първи български сорт от растението стевия. Сортът е разработен от учени от Земеделски институт – Шумен и носи името Стела. Понастоящем стевията остава естествен заместител на захарта. В конкурса за иновации участваха и Института по земеделие – Карнобат със Зимен двуреден сорт ечемик Дария. Сортът е върхово постижение на българския и европейски пазар с добиви до 923.4 кг/дка.
 
В международното изложение Агра 2018 със своите продукти участваха всички 25 института и 10 от опитните станции на Академията, както и Националния земеделски музей.