Близо 1 млн.200 хил. дка с пшеница са засети до момента в Добричка област. Това са обичайните площи с житни култури, които се залагат ежегодно в Добруджа.

В Пловдивско: Пшеницата, засята по-рано, върви по-добре

През миналата есен обаче фермерите от региона засяха със 100 000 дка повече пшеница. Очакванията сега са отново да нараснат посевите с жито, сочат прогнозите на учените от Добруджанския земеделски институт. Подготовката на площите продължава, по данни за областната земеделска служба до края на октомври предсеитбена подготовка е направена върху близо 1 млн. 300 хил. дка. 


Падналите дъждове през последните дни са дълго чакани и полезни за посевите. Кампанията по сеитба на пшеница от новата реколта ще продължи и през следващите дни, след като стане възможно да се влезе в нивите. Според земеделските стопани почвата е жадна след сухото лято и топлата есен и бързо ще изсъхне. Застудяването също се приема добре от фермерите, тъй като това ще стопира развитието на неприятелите. Повечето от стопаните вече са третирали посевите с инсектициди, за да опазят новата реколта.

 
620 зърнокомбайни са участвали в прибирането на пшеницата в Добруджа през това лято. Средните добиви обаче не отговориха на очакванията на производителите. В полетата на Добричко се отчетоха твърде пъстри резултати – от 250 до 700 кг/дка. 


Средните добиви от ечемик през това лято възлизаха на 549 кг/дка. Площите с тази житна култура ежегодно намаляват и от 2016 г. до сега са спаднали съответно от 66 000 дка на 19 000 дка. В момента стопаните от Добруджа са успели да засеят нови 14 000 дка с ечемик и 1700 дка с тритикале.