Пшеницата, засята по-рано – около 25 септември, изглежда добре. Но при втората, засята в оптималните за региона срокове – между 1 и 10 октомври, има трудно, неравномерно поникване понеже влагата не беше достатъчна, коментират зърнопроизводители от Пловдивско за Агри.БГ.

Ще се задържат ли високите стойности при цените на пшеницата?

За реколтата от пшеница през тази година производителите се сблъскват с два основни проблема. 

„През есента на 2018 г., още при самото засяване в региона имаше суша, която продължи около 40 дни. Пшеницата трудно покълна и се разви. Голяма част от посевите бяха поразени и от житни мухи. Но късно наесен паднаха дъждове и растенията се посъвзеха,“ спомня си земеделецът.

Тази пролет обаче идва ред на следващото голямо предизвикателство – нематода. 

„Заради нематода добивите бяха редуцирани многократно. Жънехме от порядъка на 150 кг/дка, а там, където не бяхме засегнати от болестта, стигнахме до около 600 кг/дка. Така средният добив за стопанството беше около 400 кг/дка,“ изчислява стопанинът.

Средният добив на пшеницата тази година е поне със 100 кг/дка надолу спрямо 2018 г.

По думите на производители с изкупните цени няма особени изненади. Към момента на жътвата те са били същите като през 2018 г. Последвало е задържане, като към днешна дата пшеницата се търгува на по-висока цена. 

„Тази подкрепа се получи от вдигането на цените на Чикагската зърнена борса, не е само от влиянието на руската пшеница. Това че реколтата е по-лоша в Южното полукълбо, също оказа ефект,“ разсъждава производител. 

При слънчогледа развитието в региона е било благоприятствано от падналите дъждове в края на месец май. Съответно маслодайната култура се е развила добре и е дала стабилна реколта. 

„Добивите от слънчоглед тази година са по-ниски спрямо миналата, но пак са в рамките на допустимите за нашия регион. Жънехме около 250–270 кг/дка, но това е типично за нашия регион. Спрямо миналата година добивите са малко по-надолу, защото тогава те се движеха около 300 кг/дка,“ прави равносметка един от земеделските стопани.

Фермер от Пловдивско: „Рапицата е една доходна култура и няма проблем с реализирането й на пазара. Но поради невъзможност за развитие в нормални срокове добивите се редуцират и това е тенденция в последните години.“

Зърнопроизводителят е един от малкото, които продължават да рискуват и да сеят рапица. Тази година площите му са 2700 хил. дка.

„Както и в Добруджа, и в нашия регион има тенденция за намаляване на площите, засети с рапица. Това се дължи най-вече на критичната влага по време на поникването. Тази година имаше локални, малко дъждове. Рапицата не се е наредила максимално добре, но мисля, че ще се получи един нормален посев и добив,“ надява се производителят.