За четвърта поредна година Европейският парламент е домакин на Европейската седмица на пчелите и опрашването. Организатор на събитието тази година е Мария Габриел, по чиято инициатива за първи път в Европейския парламент беше създадена Работна група по пчеларство. 
 
Специален гост на тазгодишното издание на инициативата ще бъде министърът на МЗХ Десислава Танева, която ще открие конференцията на високо равнище „Нови предизвикателства пред пчелите: Пътят напред”.
 
В срещата ще вземат участие водещи международни експерти – университетски преподаватели, лекари, изследователи, евродепутати и високопоставени представители на Европейската комисия, пчелари и земеделски производители, както и представители на неправителствения сектор. 
 
За първи път, част от Европейската седмица на пчелите и опрашването ще бъде и провеждането на Европейски форум на пчеларите. Той ще предостави възможност на пчелари от цяла Европа да обменят информация за състоянието на сектора в отделните държави-членки и да разгледат предложението за установяване на модели за сътрудничество с всички заинтересовани страни. 
 
Сред пчеларите от европейските държави, които ще се включат в събитията, най-силно присъствие ще имат българските пчелари. Заедно с колегите си от другите страни, те ще представят в своеобразно „Селище на пчелата” пред сградата на Европейския парламент, мед и пчелни продукти, собствено производство. Предвидени са и тематични занимания, насочени към запознаване на широката общественост към предизвикателствата пред пчеларския сектор. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!