От подкрепените в България кредити от Гаранционната схема по ПРСР 2007-2013 г. най-голям интерес има от страна на бенефициенти с проекти по мярка 121, заяви на пресконференция Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд (НГФ).

 

Той обяви, че по мярка 121 са подкрепени общо 211 проекта. Най-голям е бил интересът от страна на животновъди – 84 от проектите, получили гаранции от НГФ, са за модернизиране на кравеферми. Подкрепени са и 39 проекта за стопанства за отглеждане на плодове, както и 34 проекта – за зърнени култури. НГФ е подкрепил и 3 проекта на овцевъди. Общата стойност на заемите по мярка 121 са в размер на 67.8 млн. лв.

 

 

По мярка 123 са отпуснати кредити за 60.9 млн. лв., като по-голямата част от тях са за проекти за обработване на пелети и дървесина – 10 проекта, следвани от проекти за преработване на плодове и зеленчуци – 6 проекта, както и за производство на ядки – 5 проекта. Самуил Шидеров обобщи, че най-много издадени гаранции има в областите Пловдив, София, Стара Загора и Сливен.

 

„Голяма част от подкрепените проекти са на малки и средни предприятия. Над 70% от тях са с персонал до 5 души. Важен момент е и това, че при реализирането на проектите ще бъдат разкрити над 700 нови работни места“, подчерта Шидеров. Той допълни, че в основната си част кредитите на земеделски производители, гарантирани от НГФ, са на стойност до 200 000 лв. при максимален размер на заемите от 3 млн. лв.

 

 

През 2013 г. от НГФ са били подписани 25 гаранционни споразумения с 14 търговски банки. Отпуснатите за първото тримесечие на 2014 г. кредити са в размер на близо 20 млн. лв., а само за месец април – в размер на над 18 млн. лв., информира Шидеров. Той допълни, че очаква през месеците май и юни активността да бъде много по-голяма.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!