От сектор Овцевъдство единствено собствениците на млечните овце трябва да доказват с документи реализираната си продукция. Това стана ясно на обсъждане на Наредба № 3 за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) вчера вечерта с бранша, съобщи съпредседателят на Национална овцевъдна асоциация (НОА) Симеон Караколев за Фермер.БГ.
 
 
„Това, което ние от НОА алармираме отсега е, че така поставените условия единствено за млечните овце, които да доказват продукция, неминуемо ще изкриви бранша, тъй като 70% от сектора е ангажиран в млечните овцевъдство. Според нас, ако ще се доказва продукция, трябва да е от всички“, категоричен е Караколев.
 
 
Овцевъдът каза още, че в началото на следващата седмица НОА ще свика Управителен съвет (УС), на който ще бъдат обсъдени стачни действия. 
 
„Другото важно нещо е, че по така направените разчети по схемата настоящата 2017 г. ще бъде нулева. Това означава, че изплащането на сумите ще стане през месеците април-май 2018 г.“, обясни съпредседателят на НОА.
 
За периода 2017г.- 2020г. ще се подпомагат овце-майки и кози майки само в планински райони и такива под селекционен контрол.
 
Симеон Караколев уточни, че от МЗХ все още не желаят да продължат обвързаността на подкрепата за преходна национална помощ с тази за обвързано производство, но там НОА ще вземе допълнително отношение.