Само 2 семейства пожелаха да обработват земя, която Община Кюстендил дава безплатно на социално слаби.

 

"Поне 500 души биха могли да се възползват от тази мярка, но все още никой не е подал заявление", заяви разочарованието си пред БНР кметът на общината Петър Паунов.

 

"Не мога да приема, че за едно семейство доход от порядъка на 2000 лева е пренебрежим за летния сезон. Поне 2000 лева може да изкарате, ако я засадите с картофи и домати, с лук. Това значи да си осигурите зимата. 500 квадратни метра обработваема, хубава, плодородна земя е изключително полезно нещо", заяви Паунов.

 

Фермер.БГ припомня, че Кюстендил е поредната българска община, която  дава безвъзмездно земеделски земи.

 

Преди месец Община Банско обяви, че ще предоставя за обработка и ползване земеделски площи, за да стимулира заетостта на населението и да намали пустеещите общински земи. Основен приоритет за местната власт е пустеещата земеделска земя и пасищата да се използват по предназначение – да се обработват, засаждат, отглеждат животни, посочи зам.-кметът Александър Мацурев.

 

Подобна инициатива за стимулиране на селскостопанския сектор предприе наскоро и кметът на Община Момчилград като съдейства на бизнеса чрез предоставяне на земеделска земя за 10 години, индустриални терени, максимално бързо одобряване на ПУП и инвестиционни проекти. Предлагаме помощ на земеделци и момчилградчани, които искат да стартират производствен бизнес, за да получат европейско финансиране и да открият нови работни места, посочи кметът Акиф Акиф.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!