Инспекцията по труда в Хасково започва да проверява земеделски производители в областта заради по-малкия брой на еднодневните трудови договори. Това съобщи на пресконференция нейният директор Кирчо Кирев, цитиран от БТА.

Тръгват проверки за договорите на сезонните работници

По данни на проверяващите тази година има значителен спад в издаването на такива договори в сравнение с 2018 г., което буди съмнение.

„Работодатели може би използват нерегламентирано наемане на работна ръка. Ще се стремим да установим произхода на несъответствията и да наваксаме разликата,“ уточни Кирев.

През септември Инспекцията е направила общо 92 проверки в област Хасково. Равносметката са 298 нарушения, 23 съставени акта и 280 принудителни мерки. В сила са влезли 14 наказателни постановления за общо 10 500 лв., показва отчетът на проверяващите.

Обратната тенденция за увеличаване на броя на еднодневните трудови договори се наблюдава пó на запад, в област Благоевград. Инспекцията по труда там отчита, че стопаните все по-често се възползват от възможността да наемат работници по този начин.

Статистиката сочи, че от началото на годината досега подписаните еднодневни трудови договори в областта са 3031, което е с 561 повече спрямо година по-рано, съобщи директорът на инспекцията инж. Славянка Симитчийска, цитирана от Struma.bg.