С 6,6% е нарастнал износът на вино за последната година. Това заяви шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. В момента търсенето на външния пазар е голямо. Въпреки че сме едва в средата на годината, вече са продадени 85% от реколта 2010.

 

С интензивни темпове намаляват и количествата червено вино. Реколти от 2007, 2008 и 2009 г. са напълно изчерпани. Има много малки количества в къси серии, които са оставени да отлежават, каза още Коев. Той посъветва предприемачите, които кандидатстват по Програмата за развитие на лозаро- винарския сектор и по-специално за мерките, свързани с преструктуриране и конверсия на лозя, да засаждат по-големи масиви с бяло грозде.

 

Няма дефицит на вино в света, твърди Красимир Коев и обяснява, че повишеното търсене на българския продукт се дължи на доброто му качество. През последните години бяха създадени достатъчно хубави гроздови насаждения. Нашето вино в момента стои стабилно на пазарите, няма рекламации и оплаквания.

 

През първите три месеца на т.г. сме изнесли 10 375 710 л вино, което е с 6,6% повече от същия период на 2009 г. Най-големи количества са продадени в Русия, износът е нараснал с 22,7%. Там битката е ожесточена, българските вина се изкупуват по 75-80 евроцента за бутилка. В същото време французи, италианци и испанци вкарват вино и по 53-56 евроцента.