Рязко увеличение на цената на агнешкото месо
Отчитат се увеличения на агнешкото преди Великден
Агнешкото месо поскъпва три пъти по пътя от фермата до магазина. Преди великденските празници цената на килограм живо тегло се търгува на цени между 5 и 6 лева за килограм, но в магазините е три пъти по-скъпо и достига 15 лева. Това стана ясно по информация на БНТ.
Георги Стоименов, животновъд от благоевградското село Логодаж, казва, че сметката му почти никога не излиза. Причината за увеличението на цените се дължи на прекупвачите, които дават цена от 4,50-4,80 лв/кг живо месо, а той продава своите агнета по 6 лв/кг, като дори тази цена е обидно ниска.
"Истината е тая, няма парички, всекиму се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Не водя сметка, защото и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка - трябва да се откажеш", коментира Стоименов.
Животновъдът добавя, че клиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12,80 лв/кг. Плешката се предлага за 13,30 лв/кг, а агнешкият бут - за 14,60 лв/кг.
„В същото време търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко“, допълва той.
ПРЕДИ 2 часа
Производител: В България цените на черешите са най-добри
През тази година внасяме работна ръка от Бангладеш, за да приберем реколтата, коментира за Агри.БГ овощарят Мирослав Черников
ПРЕДИ 21 часа
Стоян Богданов: Българите все още се сдружават трудно
Нямаме достатъчно качествени плодове и зеленчуци, които да предложим на западните пазари
10.05.2024
Украйна е изнесла 42,9 милиона тона зърно за сезон 2023/24 г.
Страната е сред най-големите производители и износители на зърнени култури в света
1 КОМЕНТАРА
30.03.2017