Заради липса на складови капацитети Русия може да загуби до 8 процента от зърнената си реколта, пише zol.ru. По последни данни стопаните във Федерацията тази година ще приберат 132,5 млн. тона зърно. 
 
 
За много фермери в различни части на страната съхраняването на зърното в елеватори е неизгодно. В очакване на по-добри изкупни цени стопаните ще складират реколтата в помещения, предназначени за машини, пише изданието. 
 
Според специалисти това ще доведе до нападение от насекоми през пролетта.  
В момента цената за складиране в специални силози е между евро и евро и половина на месец за тон. Проблемите със съхранението притесняват и животновъдите. Ако стоката не се държи на подходящи места, през пролетта ще се появят плесен и токсини, които ще направят зърното неподходящо за фураж. 
 
Заради рекордната реколта изкупните цени в момента са много ниски. При средно 10 000 -11 000  рубли за тон през миналата година, сега зърното струва до 3 000 рубли по-малко. От руското министерство на селското стопанство предвиждат загуби при зърното, но не от съхранение, а заради изоставането в графика на жътвата. Изчисления на ведомството сочат, че заради по-късното прибиране на реколтата Русия е загубила между 8 млн. и 10 млн. тона зърно в чисто тегло.