Посевите от есенни култури са в много добро състояние и на този етап няма повод за притеснения, заяви в интервю за Фермер.БГ Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

Г-жо Ангелова, какво е състоянието на есенниците в контекста на необичайно топлата зима и липсата на валежи?
По информация на членовете на НАЗ посевите от есенните култури са в много добро състояние. В различните региони на страната ситуацията с влагозапасяването на почвата е различно, тъй като и количествата валежи през последните два месеца бяха различни, но като цяло на този етап няма повод за притеснения. При една нормално дъждовна пролет можем да разчитаме, че културите ще се развият много добре. Доскоро в Северна България имаше сняг, по поречието на Дунав мъглите продължават, температурите не са толкова високи и няма никаква опасност за посевите.

 

Има ли райони в страната, където има проблеми?
Има райони, в които влагозапасяването е по-малко – основно в Южна България. Но колкото и малко да са били валежите в тези райони, не можем да говорим за пропадане на площи и за опасност за есенниците. В региона на Пазарджик и на Бургас валежите са доста по-малко, но и в тези райони няма опасност за посевите.

 

В каква фаза на развитие са есенните култури?
В момента започва вегетация. Повечето есенни посеви са братили. Само при рапицата картината е „шарена“ - има райони с частично измръзване на посевите, но не е фатално. Като цяло и при рапицата състоянието на посевите е добро. Има в някои райони на страната частично заболяване по пшениците, но с пръскането на по-късен етап с фунгициди, за което са необходими по-високи температури, това ще е бъде преодоляно.

 

Имате ли притеснения от очакваното рязко застудяване?
Дори и да има застудяване, то няма как в края на февруари и началото на март да е толкова фатално, за да окаже съществено влияние върху посевите.

 

Докъде сте с изпълнението на агротехническите мероприятия по есенниците – наторихте ли?
Основното торене с азотни торове е почти приключило – влага в почвата има, торовете се разварят нормално.

 

Кога започвате подготовката за засяването на пролетните култури?
Зависи от региона, но като цяло обработките започват в началото на март. Колегите вероятно ще изчакат (прогнозите са за валежи в следващите дни), но през март всички ще започнат култивиране и сеитба на пролетните култури.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!