Зърнопроизводителите се подготвят за началото на жътвената кампания, която тази година ще бъда изключително трудна, коментира за Фермер.БГ Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

„Във всички райони на страната в момента се прави обследване на посевите, защото състоянието на ечемика и пшеницата и силно влошено след продължителните дъждове и падналите градушки. Още в първите по-топли дни стана ясно, че посевите са поразени от много болести. Много от ечемика и пшениците започнаха за съхнат“, заяви Ангелова.

 

Тя допълни, че в резултат на продължителните дъждове корените на растенията буквално изгниват. Очакванията са заради влошената ситуация жътвената кампания да започне по-рано. По думите на Ангелова в средата на месец юни в Южна България е нормално да започне прибирането на реколтата от ечемик.

 

Анализите на НАЗ, обаче, показват, че се очаква сериозна редукция на добиви от тазгодишната зърнена реколта. Влошено ще е и качеството на зърното. По-сериозно към този момент е положението в Северна България по информация от земеделски производители.

 

„Земеделските стопани усилено подготвят техниката за началото на жътвата. Там, където производителите преценят, може и по-рано от 15 юни да започне прибирането на реколтата. Болестите определено допринасят за изсъхване на растенията, което ще е причина за по-ранното начало на жътвата“, допълни Ангелова.

 

По думите й, направените до момента констатации показват, че най-уязвими на болести от неблагоприятните климатични условия са се оказали българските сортове ечемик и пшеница. Вносните сортове показват по-голяма устойчивост на кореново гниене, което е най-сериозният проблем на земеделските производители сега. Анализ на ситуацията в страната ще бъде направен в края на седмицата, когато представители на НАЗ от цялата страна ще се съберат на Открит ден на пшеницата край Разград.

 

Към момента състоянието на посевите с рапица са в по-добро състояние, в сравнение с ечемика и пшеницата. Има констатирани болести и при рапицата, но не са толкова фрапантни, коментира Румяна Ангелова. Поне още 20 дни има до началото на жътвата на рапица. „Заради по-хладното и дъждовно време рапицата още не е узряла, така че кога ще започне прибирането на реколтата ще зависи от температурите в следващите две седмици“, допълни Румяна Ангелова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!