През 2017 г. ще бъде открита най-голямата ферма за млечни крави, обслужвана изцяло от роботи. Стопанството се намира в Мичиган, САЩ и е пригодено за отглеждане на 1500 крави. Това съобщи електронното издание Modernfarmer.
 
 
Стопанството е собственост на семейство Триеруейлер, а за партньор в изграждането на фермата, американците са се доверили на шведската компания DeLaval, която инсталира 24 робота за доене на крави.
 
 
„За последните няколко години семейството ми обсъждаше следващите стъпки за модернизиране на стопанството ни. В крайна сметка решихме да заложим на механизацията, тъй като според нас това е бъдещето“, обяснява един от собствениците на фермата пред медиите.
 
 
Според фирмата-производител на доилната техника използването на робот е по-добре за кравите, отколкото традиционните доилни системи, тъй като той е с отворена структура, която позволява на кравата да застане в удобна позиция, без човешка намеса. Благодарение на това отпада риска от стресиране на животното. Освен това оборудването е снабдено със система VMS, която следи здравето на вимето и може да открие инфекции или потенциален проблем при млечната жлеза.