Днес и утре са последните дни за попълване на въпросника за националното публично обсъждане на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) след 2020 г.
 
Организаторите на инициативата „ОСП след 2020 – Изборът на България“, включваща провеждането на серия от дебати в цялата страна, както и изготвянето на въпросник за допитване сред заинтересованите страни, обещават да обобщят резултатите и да оповестят първите изводи до края на текущия месец юли.
 
ИнтелиАгро и Институтът за агростратегии и иновации вече готвят и втория от серията дебати, в който участие ще вземат държави-членки, които до момента не са представяли позицията си у нас. Той ще се проведе на 21 септември в София.
 
По време на първия от серията дебати, който се проведе в Пловдив на 18 май, представяне на своите национални позиции за ОСП след 2020 направиха Австрия, Холандия, Естония и Италия. За първи път тогава бе оповестена и официалната позиция на най-голямата организация на фермери и кооперативи в ЕС – Копа-Коджека, които са партньор на инициативата и ще вземат участие и във втория от серията дебати.
 
 
„Освен нашите партньори от Копа-Коджека сме изключително доволни, че във втория от серията дебати участие ще вземе едно от най-сериозните имена когато говорим за европейската земеделска политика. Анализаторът Алън Матюс е всепризнат експерт, чието мнение и позиция се цени високо на всяко ниво в ЕС – както от администрацията, така и от браншовите организации и съответно от бизнеса.
 
Присъствието на Алън Матюс, на експерт от Копа-Коджека, както и на администрациите на няколко държави-членки, ще направят събитието на 21 септември в София може би най-сериозния форум провеждан у нас на земеделска тематика“, заяви Николай Вълканов от ИнтелиАгро.