Излязоха първите резултати на пробите от водите на река Марица. Според тях токсичното отравяне е вследствие на два пестицида за растителна защита.

Пипер с пестициди продължава да ни атакува

“Замърсяването на р. Марица е с пестициди и е най-тежкото, констатирано досега, с тонове измряла риба, каза на пресконференция по темата Марин Маринов, директор на Дирекция "Мониторинг" от Басейнова дирекция на "Източнобеломорски район" 

Пробите показват, че е имало 2 пъти завишаване на нормите в река Пишманка, която се влива в Марица.

„Основната теза, основното съмнение са откритите концентрации пестициди, за които превишения са налични в река Пишманка и може да се направи връзка с източниците, които са емитирали тези вещества. Там се води следствие, има конкретно предприятие, което е изпуснало т. нар. мленки от пластмаси, които съдържат и опаковки от тези пестициди“, каза още той.

Как да опазим посевите от неприятели с по-малко химия?

Кризата е овладяна, но проверките ще продължат, а през лятото ще бъде извършен цялостен мониторинг, за да се установи какви са щетите за всички растителни и животински видове в реката.

Остава в сила и предупреждението да не се лови риба от водите на река Марица, както и да не се водят животните на водопой там.

Областият управител на Пловдив, Дани Каназирева заяви, че продължават и проверките за продажба на риба на нереламентирани тържища и добави:

"Ще се създаде комисия за проверка на складовете за съхранение на излезли от употреба пестициди, каквито са останали шест на територията на област Пловдив (в гр. Хисаря, с. Старосел, с. Иван Вазово, с. Старо Железаре, с. Войнягово и с. Трилистник). "

Бедствие на запад: Есенниците измръзнаха, пролетниците са под въпрос

През последните дни имаше протест в ловешкото село Карлуково за складирани на открито пестициди, които разнасят неприятен мирис във въздуха. Жителите се страхуваха, че отделените от тях токсини, могат да навредат на здравето им.