Реваксинацията на едрите преживни животни в Пловдивско приключва. Изразходват се последните налични ваксини, съобщи за Фокус д-р Тодор Бенков, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към регионлното звено на Българската агенция по безопасност на храните - БАБХ. По думите му, е извършена втората ваксинация на дребните преживни животни, като са обхванати всички 105 000 овце. Реваксинация е направена на над 20 000 от едрите преживни животни, които са около 1/3 от общия им брой. 
 
„Последните седмици се дават много малко бройки от ваксината, защото е изразходвана предоставената наличност. Може да се счита, че процесът е в самия си край”, каза още д-р Бенков. По думите му не може да се каже дали ще се доставят допълнителни бройки от необходимата ваксина, но липсата им няма да е фатална.
 
„Не се отчитат постваксинални инциденти. Няма опасност за животните, тъй като всичко е направено прецизно и както трябва да бъде”, добави специалистът. По думите му чрез ваксинацията срещу болестта Син език е покрито цялото планирано поголовие в област Пловдив.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!