Слаба реколта от ягоди отчитат стопани почти в края на сезона по прибирането. Една от основните причини за това според тях са дъждовете.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

„Със сигурност това, което ще приберем е половината на реколтата, която имахме миналата година. Поредна седмица почти всеки опит да влезем в масива е под въпрос. От една страна е калта, а от друга – колко от зрелите ягоди са оцелели и не са съсипани“, коментира Тодор Тодоров, който отглежда вкусния плод на открито.

Загубите, които прогнозира и невъзможността да пласира продукцията си според него са причина цената на ягодите да расте, а директното предлагане от производители на свободния пазар да бъде вяло.

„То е нормално като се има предвид, че гръцките ягоди идват на на 2-3 лева за килограм, а себестойността на нашите тук е поне 4-5 лева, ако не и повече! Но в Гърция производителите се субсидират много сериозни. А при нас няма как да е по-евтино с тези скъпи торове и препарати, които изпозползваме, скъпата работна ръка, която е и дефицитна отгоре на всичкото. И като капак – дъждовете, които тази година направо ни съсипват реколтата. Не знам дали бих могъл от презрелите ягоди не бих могъл да направя поне ракия. Все нещо ще е!“, с горчива ирония обяснява Тодор.

Сега почти в края на кампанията по прибиранетона реколтата и в търговската мрежа, и на борсите в България цената расте, а разликата от най-ниската до най-високата е доста сериозна.