Според оперативните данни на земеделското министерство продукцията от кайсии, малини и лавандула бележи ръст от 52,8% до 75,3% спрямо отчетената по същото време на 2016 г., сочи Оперативният анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Това се дължи на повишение както на реколтираните площи, така и на средните добиви. При производството на вишни, маслодайна роза, ягоди и череши се наблюдава по-умерено увеличение на годишна база – в рамките на 2,5% - 5,2%, докато производството на круши, ябълки, праскови, сливи и лозя - винени и десертни, намалява с между 4,5% и 22,9%. Най- чувствителен спад се наблюдава при винените лозя, в резултат на по-бавно прибиране на реколтата и намаление на средния добив, според експертите.
 
Към момента, най-значително увеличение на средния добив спрямо реколта `2016 се отчита при ябълките и кайсиите (съответно с 31,7% и 44,2%), а намаление - при винените лозя (с 5,6%).